Căutare expresii


Precizări:

1. Softul legislativ EUROLEX foloseşte metodologia de căutarea care este aplicată pe siteul legislativ comun statelor comunitare N-lex şi din acelaşi motiv vom folosi aceleaşi reguli de formulare, deoarece şi România urmează să-şi posteze legislaţia pe acest site.

2. Cuvintele care pot forma o expresie le vom numi şi termeni

3. O parte din cuvânt o vom numi radical

4. Conform regulilor de pe N-lex căutarea se face după următoarele reguli şi semnificaţii :


a) Prin expresie înţelegem o succesiune logică de cuvinte (termeni) scrise într-o exprimare precisă sau sub forma unor radicali din acestea aşa cum se va vedea din exemple


b) Căutarea va returna doar documentele care conţin expresia exactă sau cuvântul/radicalul introdus.


c) Căutarea va returna toţi termenii introduşi dacă aceştia se află la maxim nouă cuvinte distanţă unii de alţii.


Motorul de căutare al programului legislativ EUROLEX permite realizarea unor căutări extrem de precise care să vă ofere rezultate relevante. Vom lua ca exemplu următoarea expresie:

acordare sporuri la salariul de bază


Reguli:

1. căutarea cuvintelor expresiei în textele actelor şi formelor actualizate (consolidate) se face ţinând cont de ordinea acestora în expresie, care este obligatorie (schimbând ordinea se obţin rezultate diferite)

2. putem introduce sinonime pentru cuvintele din expresie scriindu-le despărţite de virgulă (fără spaţiu); exemplu:

acordare sporuri,indemnizaţii la salariul,retribuţia de bază

căutarea se va face simultan pentru toate combinaţiile posibile rezultate din acest text (practic, în acest caz se caută 4 expresii- evident că va fi un timp ceva mai mare, dar sub 10 secunde)

3. implicit căutarea se face pentru expresii scrise cu diacritice, pentru a elimina rezultatele false (peste/peşte, fată/faţă etc)

Sfaturi practice:

- termenii pe care doriţi să îi căutaţi trebuie introduşi cu sau fără diacritice

- nu puneţi substantivele şi adjectivele la plural, nu conjugaţi verbele, motorul de căutare

setat în acest scop va căuta diferite forme ale cuvintelor;

- dacă doriţi căutarea termenilor exact cum au fost scrişi debifaţi opţiunea Radacini de cuvinte (cu radicali)

- este inutil să introduceţi articole, prepoziţii, etc.;


1. Puteţi utiliza trunchierea la dreapta care permite căutarea variantelor unui radical de cuvânt şi înlocuirea unui număr nedeterminat de caractere.

Exemplu: Partea din cuvânt scrisă cu roşu reprezintă radicalul cuvântului, iar restul forme flexionare pentru cuvintele din expresie:

- acordarea, acord, acordării, acordare etc.

- sporuri, sporurilor, sporului, spor

- salariul, salariile, salariilor


2. Putem introduce sinonime pentru cuvintele din expresie scriindu-le despărţite de virgulă (fără spaţiu); Exemplu:

acordarea salariului,indemnizaţiei


Vom alege varianta cea mai dificilă, folosind radicali / rădăcini de cuvinte. Forma finală a expresiei pe care o vom căuta este:

acord spor salar bază

din care am eliminat cuvintele de legătură de, la pe care o scriem în caseta pentru expresii. Deoarece am eliminat 1 cuvânt, dintre două consecutive, vom bifa opţiunea separate de un cuvânt.

- Expresia poate fi căutată numai în actele oficiale, numai în formele actualizate sau în toate. Căutarea în această variantă, prezintă avantajul că în anumite situaţii expresia s-ar putea să nu fie în actul oficial iniţial şi să apară într-o formă actualizată – deci putem şti data de la care se aplică respectiva prevedere. La fel s-ar putea ca de la o anumită dată să dispară – deci ştim data de la care nu se mai aplică.

Este posibil ca între cuvintele expresiei să se intercaleze mai multe cuvinte (2 sau mai multe). Este posibil ca exprimarea să fie şi sub una din formele:

acordare sporuri la salariul tarifar de bază – două cuvinte intercalate

acordare sporuri în valoare de 1000 lei la salariul de bază – cinci cuvinte intercalate

Ca regulă, întodeauna căutarea se face pentru expresii scrise cu diacritice pentru eliminarea rezultatelor false (peste/peşte, fată/faţă)

Click pe imagine pentru mărire