Informaţii directe


Vom alege câteva acte de interes şi vom prezenta toate informaţiile pe care le obţineţi direct folosind programul legislativ EUROLEX.


Apelăm la Căutarea simplă și alegem Codul penalInformaţiile disponibile direct pe articole vă apar acţionând butonul Totul despre actul curent. Exemple:


1. Jurisprudența instanțelor naționale și Hotărâri CEDO, CJUE2. Lista derogări de la Codul proc.civDetaliu. Derogare de la prevederile art 201 Codul proc.civ în cazul Legii 85/20223. Norme, AplicareDetaliu. Aplicare art. 1.029 conform Legii 320/2022 art. 8Principiul de analiză este acelaşi, în sensul că în partea superioară este afişat articolul din actul de bază, iar sub acesta se află actul şi articolul/ articolele care care dau indicaţii privind aplicarea. Poziționarea se face direct pe articolul care priveste îndrumarea.


4. Modificarea actelor


Modificarea unui act normativ este redată cu o acuratețe deosebită în softul legislativ EUROLEX, deoarece se bazează pe utilizarea cuprinsului actelor și în acest fel lectura în paralel a celor trei acte – act de bază, act modificator și forma actualizată este extrem de facilă.


Vom da un exemplu în cazul Codului penal. Folosind butonul Totul despre actul curent, alegem meniul Legături cu acte ulterioare. Avem suita de acte redată în imaginea următoare:Notă Se remarcă legenda de culori care precizează funcția actul din dreapta (roșu: abrogator, albastru: modificator, galben: conexare).


Alegem Legea 258/2023 (are un articol unic, dar principiul este același). La click pe acest act devine activ butonul Fișa act care prezintă schema evidențierii modificărilor


Se remarcă faptul că în forma consolidată (actualizată) textul este scris cu caractere italice de culoare verde.