Noul Cod penal şi procedură penală


După cum veţi putea remarca sursa pentru o parte din articolele Noului Cod penal se regăseşte, conform analizei juriştilor noştri, în peste 43 acte din legislaţia naţională şi 16 acte comunitare sau internaţionale. Lista acestora este redată parţial în imagine. 



Vom exemplifica prima afirmaţie, prin corespondenţa directă de la Directiva 36/ 2011 din care sunt preluate parţial alineatele Articolului 2 în Art. 210 şi 211 din Noul cod. Corespondenţa este evidenţiată prin marcarea articolelor (în culoarea roşie) şi respectiv a alineatelor aflate în corespondenţă (în culoarea albastru) .



Vom parcurge aceeaşi procedură pentru Codul penal încă în vigoare. Din lunga listă de articole aflate în corespondenţe ne oprim asupra Art 13 al. 1 care este preluat în Art.5 al. 1 din Noul cod. În acest caz programul vă oferă alte patru informaţii suplimentare deosebit de utile: posibilitatea vizualizării unor Speţe, RIL, DCC sau Note/Comentarii.



Am ales ca deosebit Recursul în Interesul Legii (RIL) pentru considerentele care au condus la admiterea lui de către ICCJ. Articolul are asociate şi 14 speţe de la diverse insţante care conţin motivări interesante. 



Din comentariile ataşate acestui articol redăm parţial în imaginea de mai jos aprecierile Domnului prof. Viorel Paşca. Utilitatea rezultă şi din larga dezvoltarea a tezelor aferente acestui subiect.



Vom demonstra utilitatea produsului, pornind în sens invers, prin accesarea directă a prevederilor Noului Cod penal, pentru a vedea care sunt informaţiile oferite. Veţi putea aprecia sprijinul pe care îl primiţi prin analiza conţinutului butoanelor devenite active pentru articolul asupra căruia v-aţi oprit deoarece prezintă interes pentru dumneavoastră. 



Am ales Art. 66. După cum se remarcă din imagine acest articol îşi are parţial sursa în art. 64 şi art. 117 din actualul Cod penal. Din cauza acestor origini comune pentru prevederile sale am putut atasa Speţe, RIL, CEDO, DCC şi Note/Comentarii din partea specialiştilor. Toate acestea pot fi accesate cu un click.



Evidenţiem în imagine Hotărârea CEDO din 14.10.2008 într-o cauză privind România



Noul Cod de procedură penală are aceeasi logică de prezentare. Faptic sunt mai puţine corelaţii cu alte acte din legislaţia naţională, europeană şi internaţională, aşa după cum rezultă şi din imagine. Principiile de utilizare sunt identice cu cele prezentate la Codul penal.



Vă prezentăm una din speţele de la ICCJ din anul 2013 ataşată pe Art. 215 din Noul Cod de procedură penală, care este relevantă prin prisma considerentelor preluate din codul actual. Motivarea ataşării acesteia este posibilă datorită identităţii textului.




Concluzii


       Credem că prezentarea în detaliu a tuturor opţiunilor produsului

EUROLEX – Noile coduri 

       va format o opinie în legătură cu marile diferenţe între acest produs şi alte programe existente pe piaţa softurilor legislative, dar şi a avantajelor de a fi posesorul unui produs permanent actualizat săptămânal şi folosit în principalele instanţe naţionale: ICCJ, curţi de apel şi tribunale sau CSM

       

               Indiscutabil că studiile juriştilor de la G&G Consulting nu se încheie la acestă dată şi este foarte posibil să mai existe alte corelaţii. 

               Obiectivul nostru prioritar pentru perioada următoare rămâne să realizăm noi contracte de colaborare cu profesionişti ai dreptului de renume care să ne transmită Note / Comentarii pentru fiecare articol. 

               Multumim pe această cale domnilor profesori Viorel Paşca si George Antoniu pentru contribuţiile prin comentarii la Noul Cod penal, domnilor profesori Viorel Mihai Ciobanu, Viorel Roş si domnului conf. Dr Radu Chiriţă pentru sprijinul acordat pe materiile din Codul civil si de procedură civilă.  

Echipa G&G Consulting